داروهای گیاهی و طب سنتیسلامتطب سنتی

طبع سکنجبین سرد است یا گرم؟

طبع سکنجبین ساده که از ترکیب سرکه و عسل یا سرکه و شکر تهیه می‌شود گرم و خشک است. با این وجود در طب سنتی می‌توان سکنجبین‌های متنوع با طبع‌های مختلف و کاربردهای متفاوت تهیه کرد.

مجله سیراف| سرویس سلامت – سکنجبین (سرکه انگبین) و شربت‌های تهیه شده از آن، از دو جزء با کیفیت‌های سرد و گرم (سرکه و عسل) تشکیل شده است. این موضوع باعث شده که با تغییر در نسبت‌های مواد تشکیل دهنده آن، بتوان طبع سکنجبین را متناسب با هر نوع طبعی تغییر داد و به این طریق مصرف آن برای همه مزاج‌ها مفید است. همچنین می‌توان با افزودن انواع گیاهان معطر و خوش‌طعم همانگونه که در منابع طب سنتی ذکر شده، انواع متنوعی از این نوشیدنی را برای ذائقه‌ها و طبایع مختلف تهیه کرد. برای آشنایی با طبع سکنجبین و باید‌ها و نباید‌های مصرف این شربت پرخاصیت با ما همراه شوید.

طبع سکنجبین چگونه است؟

سکنجین معمولا از ترکیب سرکه و عسل یا شکر تهیه می‌شود و نوع ساده آن مزاج گرم و خشک دارد. در طب سنتی، شربت سکنجبین را بر اساس یک جزء پایه شیرین یا حلو و یک جزء پایه ترش یا حامض که بر اساس نوع بیماری انتخاب می‌شود، تهیه می‌کنند.
برای بخش ترش سکنجبین می‌توان از انواع سرکه‌های انگوری، سرکه سیب و سایر سرکه‌ها و یـا از تمر هندی، آب‌لیمو، آب‌نارنج و … استفاده کرد. حتی می‌توان از یک سرکه مانند سرکه انگوری با درجات مختلف ترشی، انواع سکنجبین را تهیه کرد. برای بخش شیرین نیز از عسل، شکر سرخ، شکر سفید، شیره و امثال آن می‌توان استفاده کرد. 
از این رو با توجـه بـه انتخاب این اجزا می‌توان سکنجبین‌های متنوع با طبع‌های مختلف و کاربردهای متفاوت تهیه کرد. چنین تنوعی در سکنجبین باعث شده که بتوان آن را برای فصول و مزاج‌های مختلف در افراد سالم به‌عنوان یک نوشیدنی مناسب توصیه کرد.

مصرف سکنجبین بر اساس طبع چگونه است؟

مصرف سکنجبین برای درمان بیمار‌های بلغمی، بازکردن انسداد عروق، تقویت کبد و معده و تب‌های مزمن با نسبت برابر سرکه و عسل صورت می‌گیرد.

سکنجبین برای گرم مزاج‌ها

شربت سکنجبین برای افراد دارای مزاج گرم باید مقدار سرکه اش بیشتر باشد. شربت سکنجبین نعنایی، سکنجبین با عرق کاسنی و شربت سکنجبین و خیار از بهترین انواع سکنجبین برای افراد گرم مزاج (مزاج صفراوی و مزاج دموی) است که علاوه بر خنک کردن کبد، قلب و رفع تشنگی اندام‌ها، به سادگی سموم بدن را از طریق کلیه‌ها دفع می‌کند.

سکنبین برای سرد مزاج‌ها

شربت سنجبین برای مزاج‌های بلغمی و سوداوی، باید میزان عسل آن خیلی بیشتر در نظر گرفته شود. همچنین سکنجبینی که با شیره انگور یا شیره خرما تهیه شود نیز برای این افراد مناسب است.

شربت سکنجبین و خیار
سکنجبین را با چه غذا‌هایی باید خورد؟ 

به طور کلی بیشترین نحوه مصرف سکنجبین خوردن آن همراه با کاهو است که سردی طبع کاهو را تعدیل می‌کند. از خواص كاهو سكنجبين می‌توان به رفع کم خونی، افزایش اشتها، سم‌زادیی و تقویت معده و کبد اشاره کرد.
سکنجبین به صورت شربت تهیه شده با آب خنک نیز از نوشیدنی‌های دلچسب تابستانی است که گرمی و عطش را کاهش داده، در بهبود مشکلات گوارشی، دفع صفرا و تعدیل مزاج موثر است.
در صورت استفاده دارویی از سکنجبین آن را با تخم گیاهان، عرق نعنا، رازیانه، آب زرشک و عرق کاسنی می‌توان ترکیب و طبق نظر متخصص طب سنتی مصرف کرد.

سخن پایانی

همانطور که گفته شد، طبع سکنجبین بر اساس تنوع در اجزای پایه ساخت آن و نسبت اجزای ترش و شیرین به کار رفته در تهیه سکنجبین تعیین می‌شود که باعث تغییر در طبیعت نهایی آن و در نتیجه نحوه و شدت اثر درمانی آن می‌شود. بنابراین در صورتی که قصد مصرف سکنجبین برای درمان را دارید حتما از ترکیبات تشکیل دهنده آن مطلع شوید. لطفا نظرات و تجربیات خود در این زمینه را در بخش ارسال نظر با ما و مخاطبان سیراف در میان بگذارید. پیشنهاد می‌کنیم برای یافتن اطلاعات دقیق‌تر درباره طبع‌ها، مقاله آشنایی با طبایع چهارگانه و مزاج‌ها در طب سنتیرا نیز مطالعه کنید.

برگرفته از:مجله طب سنتی اسلام و ایران

برروی تصویر کلیک کنید تا اپلیکیشن برای شما دانلود شود
نمایش بیشتر
برروی تصویر کلیک کنید تا اپلیکیشن برای شما دانلود شود

علی اکبر

سیراف بعنوان مجله خبری و تفریحی از سال 96 فعالیت خود را شروع کرده است، تمام تلاشم انتشار محتوای سالم و منحصر بفرد مورد نیاز کاربران ایرانی با رعایت قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد، هرگونه کپی نیاز به اجازه کتبی از سایت مجله سیراف می باشد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن