خونریزی در بین زنان بعد از زایمان شایع است، اما بسیاری از خانمها نگران جریان قاعدگی هنگام شیردهی هستند، چون پریود شدن در دوران شیردهی معمولا شایع نیست و برای مدتی پریود قطع خواهد شد. چه عواملی باعث بازگشت پریود شدن در دوران شیردهی میشود؟ چگونه این دوره با دورههای معمول پریود دیگر متفاوت است؟
چه موقع میتوانید در حین شیردهی، دوره پریود شدن خود را انتظار داشته باشید؟
ممکن است چندین مادر، ۱۱ هفته پس از تولد نوزادشان، جریان قاعدگی منظم را ببینند. در حالی که برخی دیگر پس از ۲۴ ماه پریود میشوند. عوامل مؤثر در قاعدگی، هورمونها و تفاوت سبکهای بدنی مادران است. پریود شدن مادر با عواملی همچون، از شیر گرفتن، عادت دادن کودک به غذاهای جامد، خواب بیوقفه در شب و تغییر مدت زمان و دفعات پرستاری در ارتباط است.
درعوض قاعدگیهایی که بعداً برمیگردند با شیردهی شبانه روزی مرتبط است، شیرخوار ترجیح میدهد به جای پستانک یا شیسشه شیرها و دادن دیرهنگام غذای جامد، سینههای مادر را بخورد. در شرایط مختلف مادران ممکن است در دوران شیردهی دچار پریود شوند.
کدام عوامل تعیین کننده بازگشت به دوره پریود هستند؟
متوسط زمان مادران شیرده قبل از باروری و شروع قاعدگی تقریباً شش ماه است. با این حال، برخی از عوامل ممکن است باعث شود قاعدگی زودتر برگردد:
- شیرخوار شما با خوابیدن حدود چهار ساعت صبح یا حداقل شش ساعت در طول شب، الگوی خواب مداوم را دنبال میکند.
- کودک شما شروع به مصرف غذاهای جامد کند.
- شیرخوار شما که از راههای مختلفی برای مکیدن استفاده میکند مانند پستانک یا شیشه شیر
- تغذیه فرمولا در کنار شیر مادر
- دفعات و مدت زمان تغذیه روزانه کاهش یافته است
در مقابل، قاعدگی بعید است اگر:
- شما نوزاد را منحصراً با شیر مادر تغذیه میکنید
- شما در حال خوابیدن با کودک خود هستید
- کودک شما به جای حالتهای دیگر هنوز از طریق سینه مادر تغذیه میکند
پروژسترون، هورمونی که در بین زنان خیلی مهم شمرده میشود، همچنین وقتی نوبت بازگشت قاعدگی میرسد، یک عامل حیاتی ظاهر میشود؛ سطح پایین پروژسترون عامل پریود زود هنگام نسبت به سطح پروژسترون بالا میباشد. این مورد دلیل برخی از مادران شیرده میباشد که در حین شیردهی پریود شده و مجدد باردار میگردند.
آیا شیر مادر بعد از بازگشت دوره پریودی متفاوت خواهد بود؟
اکثر مادران بعد از بازگشت چرخه قاعدگی، تفاوتهای مهمی در شیردهی مشاهده نمیکنند. با این حال، برخی از زنان تغییرات زیر را بیان کردهاند:
- حساسیت نوک سینه در هنگام تخمک گذاری و جریان قاعدگی
- افت تولید شیر که منجر به کمبود شیر میشود، اگرچه به طور موقت روزهای قبل یا هنگام قاعدگی اتفاق میافتد
- کودکانی که به دلیل کاهش تولید شیر، خواستار تغذیه مکرر و در مقادیر بیشتر هستند
- مشکلات تغذیهای به دلیل اینکه نوزاد به دلیل تغییر جزئی در طعم شیر نمیخواهد خوردن شیر مادر را ادامه دهد.
وقتی این تغییرات موقتی اتفاق میافتد، میزان نوسان هورمونها هم دخیل هستند، چرا که بارداری و زایمان، باعث تغییرات هورمونی خیلی زیادتری در بدن مادران میگردد.
آیا به دلیل تغییر در طعم شیر، باید از شیردادن به کودک خودداری کنیم؟
قاعدگی نباید نوزاد را از شیردهی دور کند؛ قاعدگی باعث ایجاد مشکلات سلامتی برای مادر و نوزاد نمیشود، کیفیت شیر مادر بعد از تحمل تغییرات موقت همان مقدار باقی میماند، اگرچه تولید ممکن است کندتر و به مقدار کمتری نسبت به ماههای اولیه زایمان باشد. یک نشانه شناخته شده مبنی بر تغییر طعم شیر در شرایطی که شیرخوار از خوردن غذا امتناع میورزد و احساس بیقراری میکند، که برای چند روز قابل مشاهده است.
چگونگی مدیریت تأمین کمبود شیر
کمبود شیر مادر نیز قابل توجه است، اما با مصرف مکملهای طبیعی قابل کنترل است. مکملهای galactagogues یا چایهایی که باعث افزایش تولید شیر به طور طبیعی میشود؛ مکملهای دیگر نیز برای افزایش تولید شیر در دسترس هستند. آنها حاوی ویتامینها و مواد معدنی مخلوط شده با فرمول ویژهای هستند که با وجود نوسانات هورمونی باعث تولید بهینه شیر میشوند.
به مادران توصیه میشود برای راهنماییهای بیشتر با متخصصین زنان خود صحبت کنند. برای اطمینان از دریافت مواد مغذی کافی از طریق شیر، ویزیتهای منظم پزشک متخصص اطفال توصیه میشود. افزایش وزن در نوزاد به عنوان اطمینان از تغذیه کامل، کنترل میشود. در صورت کمبود شیر به حدی که شیر به اندازه کافی کودک را سیر نکند، پزشک متخصص کودک مکملهایی را برای تغذیه مانند فرمولاها تجویز میکند.
مراقب بازگشت باروری باشید
قاعدگی نشانه بازگشت باروری است. با این وجود، بارداری قبل از شروع قاعدگی نیز ممکن است. تخمک گذاری، فرایندی که تخمها از تخمدان رها میشود، که قبل از قاعدگی رخ میدهد. بنابراین، در صورت عدم دقت در استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری، ممکن است بارداری مجدد پس از زایمان رخ دهد.
پیشگیری از بارداری را طبق توصیه پزشک در اولین معاینه بعد از زایمان که حدود چهار تا شش هفته پس از زایمان است، رعایت کنید. متخصصان طیف گستردهای از گزینههای پیشگیری از بارداری را متناسب با ترجیحات شما پیشنهاد میکند. برای اطمینان از اینکه روش جلوگیری از بارداری در تولید شیر یا شیردهی تداخل ایجاد کند، به پزشک خود اطلاع دهید که در حال شیردهی هستید.
اگر قبلاً از محصولات پیشگیری استفاده میکردید که راضی بودید هم، میتوانید از پزشک خود سوال کنید که این وسیله پیشگیری در روند شیر دهی شما تاثیر سو نگذارد و راحتتر استفاده کنید.