حالت خلسه چیست و چگونه میتوان به این حالت وارد شد؟
خلسه حالتی بین خواب و بیداری است که بدن از آگاهی فاصله میگیرد و به دو نوع خلسه منفی و خلسه مثبت تقسیم میشود. وارد شدن به حالت خلسه هرچند جالب است اما خطراتی نیز دارد.

خلسه واژهای عربی است که معادل فارسی آن را «ربودن» یا «یکبار ربودگی» میدانند، تعاریف متعددی از خلسه ارائه شده است و روانشناسی، عرفان، شعر و ادب و…. هرکدام برداشتی خاص از این واژه دارند. اگر با هیپنوتیزمآشنایی دارید، باید بگوییم خلسه با هیپنوتیزم شباهتهایی دارد؛ با این تفاوت اساسی که هیپنوتیزم شدن آگاهانه بوده اما وارد شدن به حالت خلسه اغلب ناآگاهانه است. مقالهای که پیش رو دارید، شما را با حالت خلسه، علت، انواع و خطرات آن بیشتر آشنا میکند.
در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست زیر به موضوع دلخواه خود برسید.
علت خلسه
از منظر عرفانی خلسه حالتی از جذبه و کشش به طرف خداوند است که عارف پس از طی مراحل سیر و سلوک به آن دست پیدا کرده و از عالم ماده جدا شده، با ابعاد الهی وجود خویش و ذات الوهیت ارتباط برقرار میکند. هرچند خلسههای طبیعی، منتج از بیتعلق بودن و وارستگی روح است، با تکنیکهای متافیزیک نیز میتوان به خلسه دست یافت.
انواع خلسه
الف) انواع خلسه از نظر عامل بهوجود آورنده
- خلسه مرضی: این خلسه تحت تأثیر درد و رنج ناشی از بیماری یا لحظات پس از بیهوشی به شخص بیمار دست میدهد و فرد اختیار سخنان خود را از دست میدهد. خلسه افرادی که هذیان میگویند در این دسته جای میگیرد.
- خلسه دارویی:مصرف برخی داروها، مواد روانگردان و همچنین مواد مخدر سبب میشود که فرد در حالت خلسه قرار بگیرد. در این خلسه فرد از خود بیخود میشود و در حالت خوشی کاذب قرار گرفته، محیط و اطراف خود را فراموش میکند.
- خلسه محیطی:قرار گرفتن در محیط ناآشنا و غریب اگر بینهایت زیبا یا فوقالعاده وحشتناک باشد، ممکن است برخی از انسانها را شوکه کرده و در حالتی خلسهمانند وارد کند.
- خلسه تلقینی:این نوع خلسه با علم هیپنوتیزم در ارتباط بوده و از طریق القائات کلامی یا غیرکلامی صورت میگیرد.
ب) انواع خلسه از لحاظ کیفیت
- خلسه مثبت: این خلسه با آرامش همراه است. بدن شخص در حالت آرام و ضربان قلب موزون است؛ عمیق، آرام و منظم نفس میکشد. سیستمهای مختلف بدن در وضعیت عادی خود هستند.
- خلسه منفی: تشویش، دلهره و اضطراب مشخات خلسه منفی هستند. در این حالت بدن برانگیخته میشود، قلب به تپشهای تند میافتد، فشار خون بالا میرود. تنفس تند و نامنظم میشود، فعالیت دستگاه گوارش کاهش یافته، سیستم دفع ادرار فعال میشود و شخص احساس ادرار خواهد داشت.
چگونگی وارد شدن به حالت خلسه
فرد باید قابلیت وارد شدن به این حالت را داشته باشد و به خودش تلقین کند که به خلسه فرو خواهد رفت. تأثیرگذاری این تلقین نیازمند تمرکز فکری بالا است، به این معنا که در طول مدت زمان وارد شدن به خلسه به چیز دیگری فکر نکند.
شخص در جایی آرام نشسته یا دراز میکشد. هیچیک از اندامها نباید منقبض باشند. سپس حالت بیحس شدن را از نوک انگشتان پا تا سر به خودش تلقین میکند، به این صورت که تصور میکند اندامهایش هیچ حسی ندارند و بدن لَخت و سنگین شده است. در همان حال عمیق و منظم نفس کشیده و اعداد را بهصورت معکوس از پنجاه تا صفر میشمارد. شمارش اعداد به آهستگی صورت میگیرد و با هر عدد فرد به خودش تلقین میکند که آرام و آرامتر میشود.
فردی که شرایط روحی وارد شدن به خلسه را داشته باشد، پس از حدود پانزده تا سی دقیقه تصاویری را مشاهده خواهد کرد که مربوط به مکان و زمان دیگری است.
خطرات حالت خلسه
اما افرادی که تمرینات متعدد و سعی و کوشش بسیار برای وارد شدن به حالت خلسه انجام میدهند، در معرض خطر هستند. زیرا بسیاری از این افراد پس از مدتی در عالم خواب تصاویر موهوم میبینند و دچار ترس و دلهره میشوند. فلج خواب و بختک، احساس مرگ و قالب تهی کردن، اختلالات خواب، برونفکنی در طول روز و توهم از عوارض وارد شدن بیش از حد به خلسه مصنوعی هستند. در این صورت فرد باید به روانپزشک مراجعه کند.
اگر در رابطه با حالت خلسه تجاربی دارید، آنها را با دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید و سؤالاتتان را در این باره از ما بپرسید. همچنین در صورت علاقه به موضوعات مشابه از مقاله همه چیز در مورد خود هیپنوتیزم بازدید کنید.