وجود مبارک ائمه اطهار و معصومین علیهم السلام، نعمت و موهبتی بزرگ از جانب خداوند متعال برای انسان های معتقد و باایمان است. موهبتی تمام نشدنی که توسل به ایشان در هنگام گرفتاری و مصائب، رنج و اندوه را کاسته و مایه استجابت دعا و برآورده شدن حوائج است. امام حسن علیه السلام، معروف به کریم اهل بیت، از این قاعده مستثنی نیستند و متوسلین به ایشان، از کرامات آن حضرت متنعم شده اند. نماز امام حسن مجتبی علیه السلام، یکی از مجربترین نمازهای مستحبی برای برآورده شدن حوائج است. در ادامه این مقاله، نحوه خواندن این نماز را شرح میدهیم.همراه ما باشید.
خلاصه ای از زندگی امام حسن علیه السلام
امام حسن مجتبی علیه السلام، (متولد سال ۳ ه ق)، دومین امام شیعیان که به مدت ۱۰ سال (۴۰-۵۰ق) امامت شیعیان را به عهده داشت. ایشان، هفت سال از عمر شریف خویش را همراه با وجود مبارک پیامبر اکرم صلوات الله علیه بوده و در ماجرای بیعت رضوان [۱] و مباهله با مسیحیان نجران [۲] حاضر بود.
فضایل امام حسن علیه السلام، در منابع دینی شیعه و سنی آمده است. ایشان، یکی از اصحاب کساء است که آیه تطهیر[۳] درباره آنان نازل شده است. آیه موسوم به اطعام [۴]، آیه مَوَدَّت [۵]، و آیه مُباهله [۶] نیز درباره ایشان و پدر و مادر و برادرش، امام حسین علیهم السلام نازل شده است. امام حسن، دو بار تمام دارایی خود را در راه خدا انفاق کرد و سه مرتبه هم، حدود نیمی از اموال و دارایی خود را به نیازمندان بخشید. به سبب همین بخشندگیها و کرامات، به ایشان، لقب «کریم اهلبیت» داده اند.
نحوه خواندن نماز امام حسن(ع)
سید بن طاووس علیه الرحمه، کیفیت و چگونگی خواندن نماز امام حسن علیه السلام را با همان کیفیت نماز امیرالمومنین علی علیه السلام توصیه کرده است. نمازی چهار رکعتی که در روز جمعه خوانده میشود و به صورت دو نماز دو رکعتی است؛ به این صورت که در هر رکعت، یکبار سوره حمد و پنجاه بار سوره توحید خوانده می شود.
نماز دیگر امام حسن علیه السلام
نماز دیگری نیز به آن حضرت منسوب است که در روز جمعه خوانده می شود، نمازی چهار رکعتی به دو سلام (دو نماز دو رکعتی) که در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد و بیست و پنج مرتبه سوره توحید خوانده میشود. پس از پایان نماز، این دعا خوانده می شود؛
دعای امام حسن علیه السلام
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَتَقَرَّبُ إِلَیْکَ بِجُودِکَ وَ کَرَمِکَ، وَ أَتَقَرَّبُ إِلَیْکَ بِمُحَمَّدٍ عَبْدِکَ وَ رَسُولِکَ، وَ أَتَقَرَّبُ إِلَیْکَ بِمَلَائِکَتِکَ الْمُقَرَّبِینَ وَ أَنْبِیائِکَ وَ رُسُلِکَ، أَنْ تُصَلِّىَ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ عَبْدِکَ وَ رَسُولِکَ وَعَلَىٰ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ أَنْ تُقِیلَنِى عَثْرَتِى، وَ تَسْتُرَ عَلَىَّ ذُنُوبِى وَ تَغْفِرَهَا لِى، وَ تَقْضِىَ لِى حَوَائِجِى، وَ لَا تُعَذِّبْنِى بِقَبِیحٍ کَانَ مِنِّى، فَإِنَّ عَفْوَکَ وَ جُودَکَ یَسَعُنِى، إِنَّکَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدِیرٌ.
پروردگارا! به امید جود و کرمت به سوی تو تقرّب میجویم و به دوستی محمّد بنده و فرستادهات به سوی تو و به فرشتگان مقرّب به پیشگاهت و به پیامبران و فرستادگانت تقرب می جویم و این که بر حضرت محمّد، بنده شایسته و فرستادهات و بر خاندان محمّد درود فرستی و از خطایم درگذری و گناهانم را بر من بپوشانی و آنها را ببخشی و بیامرزی و حوائجم را برآورده نمایی و به خاطر کار قبیحی که از من سرزده، مرا عذاب نکنی، چه بسا که عفو و بخشش تو نسبت به من فراگیر است، یقیناً تو بر هر کاری توانا هستی.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی نوشت ها
- بیعت رضوان یا بیعت شجره، پیمان دوباره جمعی از صحابه با رسول الله است که در سال ششم هجری قمری در نزدیکی شهر مکه و قبل از صلح حدیبیه صورت گرفت. آیه ۱۸ سوره فتح به این واقعه اشاره کرده است.
- مباهله، درخواست لعن و نفرین الهی برای اثبات حقانیت یک طرف است و بین دو طرفی رخ میدهد که هر کدامشان ادعای حقانیت دارند. رسول خدا پس از مناظره با مسیحیانِ نجران و ایمان نیاوردن آنان، پیشنهاد مباهله داد و آنان پذیرفتند؛ اما در روز موعود، مسیحیان، پس از مشاهده اینکه پیامبر صلوات الله، اهل خانوادهاش را با خود آورده، از مباهله خودداری کردند.
- سوره احزاب، آیه ۳۳
- سوره انسان، آیه ۸
- بخشی از آیه ۲۳ سوره شوری
- سوره آل عمران، آیه ۶۱