طرز تهیه آش آبغوره
طرز تهیه آش آبغوره
مواد لازم | |
بلغور گندم | 1 پیمانه |
برنج | 1 پیمانه |
سبزی (تره و جعفری به میزان مساوی) | 700 گرم |
لوبیا چشم بلبلی | 1 پیمانه |
آبغوره | 1/2 پیمانه |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
گوجه فرنگی | 4 عدد |
رب گوجه فرنگی | 1-2 قاشق غذاخوری |
آب قلم یا عصاره گوشت | 3 پیمانه |
پیاز داغ | 4-5 قاشق غذاخوری |
نعنا داغ | 2-3 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- لوبیا را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود، سپس با مقداری آب روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا بپزد و نرم شود.
- پیاز را نگینی خرد کرده و در ۴-۳ قاشق غذاخوری روغن بر روی حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی شود.
- کمی نمک، زردچوبه، رب گوجه فرنگی و گوجه فرنگی رنده شده را به پیاز اضافه کنید و اجازه دهید تا آب گوجه فرنگی کشیده شود.
- آب قلم یا عصاره گوشت را اضافه کنید و پس از جوش آمدن، بلغور گندم را که از قبل به مدت ۳ ساعت خیس خورده به قابلمه اضافه کرده، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و فرصت دهید تا روی حرارت ملایم بپزد.
- پس از اینکه بلغور گندم نیم پز شد، برنج خیس خورده را اضافه کرده و فرصت دهید تا روی حرارت ملایم کاملا پخته و نرم شوند. در این فاصله گاهی آش را هم زده و در صورت نیاز کمی آب جوش اضافه کنید تا ته نگیرد.
- سپس سبزی خرد شده را اضافه کرده و پس از پختن سبزی، لوبیای پخته شده را به آن اضافه کنید.
- حدود ۱ ساعت فرصت دهید تا آش کاملا جا بیفتد و لعاب دهد.
- در انتها نعنا داغ و پیاز داغ را اضافه کرده، نمک و فلفل آش را میزان کرده و آبغوره را نیز به آن اضافه کنید.
- پس از ۱۰ دقیقه آش آبغوره آماده است، آن را در ظرف سرو بکشید و با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.
نکات مهم و اصولی در تهیه آش آبغوره
- گاهی در تهیه آش آبغوره از عدس یا لپه نیز استفاده میشود.
- در صورت تمایل میتوانید به اندازه بلغور گندم، بلغور جو نیز به آش بیفزایید.
- برخی به جای لوبیا چشم بلبلی از لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی استفاده میکنند.
-
نکته مهم در استفاده از حبوبات، نفاخ بودن آن است که برای کنترل این مسئله بهتر است از شب قبل، در آب خیس بخورد و در این فاصله چند بار آب آن عوض شود.
- هنگام پختن بلغور گندم و برنج، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا غذا سر نرود.
- به جای آب قلم یا عصاره گوشت میتوانید از آب مرغ یا قرص عصاره مرغ استفاده کنید.
- در صورت تمایل میتوانید کمی آلوچه نیز به آش اضافه کنید.
- در صورت تمایل، میتوانید کمی غوره نیز همراه با سبزی به آش اضافه کرده و مقدار آبغوره را کمتر کنید.
ارزش غذایی آش آبغوره
همانگونه که تا اینجا متوجه شدهاید، در آش آبغوره از لوبیا و آبغوره استفاده میشود؛ لوبیا از گروه حبوبات بوده و دارای خواص زیر میباشد:
- دارای پروتئین گیاهی بالایی است
- از اختلالات کلیوی و پوکی استخوان جلوگیری میکند
- حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، سدیم، پتاسیم، تیامین، منیزیم، نیاسین و فسفر است
-
لوبیا دارای مقادیر قابل توجهی فیبر است که از یبوست و بیماریهای گوارشی جلوگیری کرده و در پیشگیری از سرطان روده بزرگ موثر است. (فیبر لوبیا از نوع فیبرهای محلول است که باعث کاهش کلسترول و قند خون شده و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی مفید است.)
- لوبیا باعث ترشح حداقل هورمون لپتین در بدن شده که این موضوع باعث کاهش اشتها و در نتیجه جلوگیری از چاقی میشود.
- ویتامین E موجود در لوبیا نوعی آنتی اکسیدان بوده که مانع پیری زودرس میشود و ترکیبات استروژن گیاهی موجود در آن در پیشگیری از سرطان سینه موثر است.
- همچنین آهن موجود در آن برای افرادی که دچار فقر آهن هستند، مفید است و مصرف آن همراه با مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند گوجه فرنگی باعث افزایش جذب آهن میشود.
مصرف لوبیا با غلاتی نظیر گندم و برنج که حاوی اسید آمینه متیونین هستند، باعث تکمیل خواص پروتئینی لوبیا میشود و همین امر، بهبود خواص آش آبغوره را در پی دارد.
خواص آبغوره موجود در این آش عبارتند از:
- آبغوره دارای طبیعت سرد بوده و صفرا را در بدن کاهش میدهد
- چربی خون را کاهش میدهد و ضدعفونی کننده بدن است
- کاهش دهنده فشار و قند خون است
- غذا را خوش طعم میکند و تحریک کننده اشتهاست
- همچنین اگر با سالاد مصرف شود باعث لاغری و کاهش وزن میشود.
گوجهفرنگی موجود در آش آبغوره، حاوی ویتامینهای A ،B و C و مواد معدنی نظیر کلسیم، فسفر و آهن است که در تقویت بدن نقش مهمی دارند. بهتر است گوجه فرنگی، به صورت پخته مصرف شود تا لیکوپن موجود در آن هضم شده و توسط بدن جذب شود، زیرا قسمت اعظم لیکوپن موجود در گوجه فرنگی خام از بدن دفع میشود.
بلغور گندم پای اصلی بسیاری از غذاهای ایرانی نظیر آش بلغور گندم، آش بادمجان، حلیم شیر و… بوده و یکی از مواد غذایی سودمند برای بدن و حاوی نشاسته، سبوس و ویتامینهای گروه B است که در درمان یبوست و برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار مفید است.