هرچند در آشپزی ایرانی مقولهای تحت عنوان “دسر” وجود ندارد، ولی خوردنیهای شیرینی که پس از غذای اصلی برای تفنن خورده میشوند، بسیارند و با اندکی تغییر در آنها میتوان مجموعهای از دسرهای جدید درست کرد که به عنوان دسر ماه رمضان استفاده شود.
طبق نظر متخصصان تغذیه، هدف از روزه داری، حذف یک وعده از رژیم غذایی است و نباید وعده حذف شده را به صورت افزایش حجم غذاهای مصرف شده در افطار و سحری جبران کرد. مقدار کالری دریافتی در ماه رمضان باید ۳۰ درصد کاهش پیدا کند، ولی علارغم کاهش میزان غذا در ماه رمضان، متخصصان مصرف میوه، سبزی و مایعات را بسیار توصبه میکنند. تامین ویتامینهای ضروری بدن در ماه رمضان تنها با مصرف میوهها و سبزیجات تازه در فاصله افطار تا سحر امکان پذیر است. دسرهای خوشمزه زیادی را میتوان با انواع میوه، خرما و ژلاتین درست کرد و به عنوان افطار یا پس از شام مصرف نمود، دسرهایی، چون ترافل خرما، رنگینک، شله زرد، مسقطی و… که قبلا آموزش داده شدهاند. در این مطلب قصد داریم شما را با چند نمونه از دسرهای جدید مخصوص ماه رمضان آشنا سازیم. با ما همراه باشید.
۱. تارت خرما
تارت خرما یکی از دسرهای خوشمزه و مقوی است که میتواند به عنوان دسر ماه رمضان، همراه با چای سرو شود.
مواد لازم |
شیر |
1 پیمانه |
روغن مایع |
1 پیمانه |
تخم مرغ |
8 عدد |
بکینگ پودر |
1 قاشق غذاخوری |
وانیل |
1 قاشق چایخوری |
آرد |
1 پیمانه |
شکر |
3 قاشق غذاخوری |
خرما |
500 گرم |
مغز گردوی کوبیده |
500 گرم |
دارچین و هل کوبیده |
از هر کدام 1 قاشق مرباخوری |
دستور تهیه:
- تخم مرغها را خوب بزنید، سپس شکر را اضافه کرده و با هم بزنید تا کرم رنگ شود.
- به ترتیب روغن، شیر، وانیل و بکینگ پودر را اضافه کرده و هم بزنید، سپس آرد را در حدی اضافه کنید که خمیر سفت شود.
- روی سطح کار کمی آرد بپاشید و با وردنه خمیر را به ضخامت یک سانتی متر پهن کنید.
- کف قالب مورد نظر را چرب کرده و خمیر را در آن قرار دهید، وردنه را روی لبه قالب بغلطانید و حاشیه اضافه خمیر را بردارید.
- خرما را با یک لیوان آب و هل روی حرارت قرار دهید تا بجوشد، سپس هسته و کلاهک آن را جدا کرده و با همان آب خوب بکوبید یا در غذاساز بریزید تا له شود.
- مغز گردوی خرد شده و دارچین را به خرما اضافه کرده و خوب با هم مخلوط کنید و روی خمیر پهن شده کف قالب بریزید.
- روی آن را با خلال بادام و مغز گردو تزیین کنید و به مدت ۳۰ دقیقه در فر ۱۲۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا بپزد.

۲. دسر موز با ژلاتین
دسر موز با ژلاتین یکی از دسرهای میوهای است که میتواند کمبود املاح و ویتامین ناشی از روزه داری را جبران کرده و به عنوان دسر ماه رمضان استفاده شود. خوردن یک دسر خوشمزه پس از شام میتواند بسیار لذت بخش باشد.
مواد لازم |
ژلاتین |
5 ورق |
موز |
4 عدد |
شکر |
1/2 لیوان |
آب میوه دلخواه |
1 استکان |
آبلیمو |
1 قاشق غذاخوری |
طرز تهیه:
- ژلاتین را ۱۰ دقیقه در یک لیوان آب سرد خیس کنید.
- شکر، آبلیمو و آب میوه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به جوش آید، سپس ژلاتین را به آن اضافه کنید.
- سه عدد موز را رنده کرده و به مخلوط فوق اضافه کنید، سپس مخلوط را از روی حرارت بردارید.
- مخلوط را در ظرف سرو ریخته و در یخچال قرار دهید.
- پس از اینکه دسر سرد شد و خودش را گرفت، روی آن را با موز تزیین کنید.

۳. پودینگ آناناس
پودینگ آناناس یک دسر فوق العاده جذاب و لذیذ است که به عنوان بخش پایانی شام در ماه رمضان گزینه مناسبی بوده و ترکیب آناناس و خامه موجود در آن برای بیشتر افراد لذت بخش است.
مواد لازم |
کمپوت آناناس |
1 قوطی کوچک |
شیر |
1/2 لیتر |
پودر کاستر |
2 قاشق غذاخوری سرپر |
شکر |
4 قاشق غذاخوری |
خامه |
100 گرم |
بیسکوییت ساده |
200 گرم |
دستور تهیه:
- بیسکوییتها را پودر کرده و کف ظرف شیشهای بریزید.
- شیر، پودر کاستر، شکر و آناناس را خوب با هم مخلوط کنید تا یکدست شود، سپس حرارت دهید تا کمی غلیظ شود.
- مخلوط فوق را از روی حرارت برداشته و خامه را با آن مخلوط کنید تا به شکل سس درآید.
- سس حاصل را روی بیسکوییت بریزید و فرصت دهید تا سرد شود.
- روی دسر را با تکههای آناناس تزیین کرده و در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد.

۴. حلوای تخم مرغ
حلوای تخم مرغ، دسری است خوشمزه و بسیار مغذی که طبعا باید پس از یک شام سبک به عنوان دسر ماه رمضان، خورده شود.
مواد لازم |
آرد برنج |
1 پیمانه |
شکر |
1 پیمانه |
زرده تخم مرغ |
6 عدد |
روغن |
1/2 پیمانه |
هل و گلاب |
1/2 پیمانه |
محلول زعفران |
1 قاشق غذاخوری |
دستور تهیه:
- زرده تخم مرغ را با شکر بزنید تا سفید شده و کف کند.
- زعفران دم کرده، هل و گلاب را به مخلوط زرده تخم مرغ و شکر اضافه کرده و هم بزنید.
- روغن را در تابهای روی حرارت ملایم داغ کنید، آرد برنج را در آن ریخته و با قاشق چوبی هم بزنید تا کمی رنگ بگیرد.
- سپس از روی حرارت برداشته، مخلوط تخم مرغ و شکر را کم کم در تابه بریزید و سریع هم بزنید.
- تابه را مجددا روی حرارت ملایم قرار داده و هم بزنید تا مایه به روغن بنشیند.
- از روی حرارت برداشته در ظرف مناسب بکشید و فرصت دهید تا سرد شود.
نکته: برای تهیه 1/2 پیمانه هل و گلاب، 4-5 دانه هل را بکوبید و در 1/4 پیمانه آب روی حرارت ملایم بجوشانید تا مقدار آب آن نصف شود. سپس از صافی گذرانده و 1/4 پیمانه گلاب به آن اضافه کنید.
