طرز تهیه کوفته برنجی ساده + کوفته برنجی اصفهانی
طرز تهیه کوفته برنجی ساده و کوفته برنجی اصفهانی و نکات لازم برای پختن یک کوفته برنجی ایده آل را در این مقاله دنبال کنید. مهم ترین اصول در تهیه کوفته برنجی وا نرفتن کوفتهها، خوشمزگی و لذیذ بودن آن است. بنابراین توصیههای این طرز پخت را با دقت دنبال کنید تا هر سه اصل یک کوفته برنجی را در کنار هم داشته باشید.
کوفته یکی از غذاهای قدیمی ایران است. این غذای خوشمزه مانند آبگوشت از ابداعات آشپزخانه ایرانی به شمار میآید. چنان که از نامش پیداست، با کوبیدن گوشت در هاون سنگی کوفته درست میشود. کوبیدن گوشت در هاون خاصیت چسبندگی آن را افزایش میدهد و باعث میشود مایه کوفته، هنگام پختن در آب وا نرود. امروزه، از آنجا که گوشت را به جای کوبیدن چرخ میکنیم، گوشت لازم باید ۲-۳ بار چرخ شود؛ سپس، ورز داده شده تا کوفته وا نرود. اما اگر همه گوشت کوفته، چند بار چرخ شود و گوشت به حالت خمیر درآید، کوفته قدری سفت خواهد شد. برای اینکه گوشت چسبندگی کافی پیدا کند و در عین حال دانه دار و مطلوب باشد، کافی است حدود ۱/۳ آن را ۱۰-۱۵ ثانیه در غذاساز بریزید و سپس با بقیه گوشت مخلوط کنید و کمی ورز دهید.
گوشت کوفته را میتوان از گوسفند یا گوساله یا مخلوطی از این دو انتخاب کرد، ولی در هر صورت باید کم چرب باشد. کیفیت برنج استفاده شده در کوفته در طعم و مزه آن بسیار موثر است؛ بنابراین، برای درست کردن کوفته خوب باید از برنج خوب استفاده کرد. البته شکل برنج در کوفته اهمیتی ندارد و خرده برنج یا برنج گرده خوش عطر را میتوان برای درست کردن کوفته به کار برد.
1. طرز تهیه کوفته برنجی ساده
مواد لازم | |
گوشت چرخ کرده | 500 گرم |
پیاز بزرگ | 3 عدد |
برنج خیس خورده | 1 پیمانه |
سبزی کوفته ساطوری (تره، جعفری، گشنیز، شنبلیله، مرزه و ترخون) | 3 پیمانه |
زردچوبه | 1-2 قاشق چایخوری |
رب گوجه فرنگی | 1-2 قاشق غذاخوری |
روغن، نمک و فلفل | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- پیاز را پوست گرفته، ریز خرد کنید و روی حرارت ملایم در ۵-۴ قاشق روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- حدود نیمی از پیاز داغ را برداشته و کنار بگذارید.
- نمک، فلفل و زردچوبه را به پیاز داغ داخل قابلمه اضافه کرده و هم بزنید، سپس رب را اضافه کرده و کمی با پیاز تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شده و رنگ بگیرد.
- حدود ۳ پیمانه آب جوش در قابلمه ریخته، حرارت را کم کنید و درب قابلمه را ببندید (به جای آب جوش میتوانید از آب قلم یا عصاره گوشت استفاده کنید که در اینصورت کوفته، مایه دارتر خواهد شد).
- گوشت چرخ کرده را در ظرفی ریخته، پیاز داغ کنار گذاشته، نمک و فلفل را به آن اضافه کرده و خوب ورز دهید، سپس سبزی ساطوری و برنج خیس خورده را اضافه کرده و با دست کاملا با هم مخلوط کنید.
- به اندازه یک نارنگی از مایه برداشته و کف دو دست گرد کنید سپس وسط آن را گود کرده و یک عدد آلو، غیسی، مغز گردو، یا چند عدد زرشک و یا کشمش بی دانه قرار دهید، کوفته را بسته و در یک سینی قرار دهید.
- بقیه مایه کوفته را به همین شکل آماده کرده و در سینی قرار دهید.
-
پس از اینکه کوفتهها آماده شد، سس کوفته که قبلا آماده کردید به جوش آورید و کوفتهها را یکی یکی در سس قرار دهید، این کار را به آهستگی و با دقت انجام دهید تا کوفتهها وا نرود و هر کوفته را که در قابلمه قرار میدهید کمی صبر کنید تا سس، باز به جوش آید.
- پس از قرار دادن همه کوفتهها در قابلمه، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و حرارت را به اندازهای تنظیم کنید که سس موجود در قابلمه، ریز جوش بزند.
- حدود ۱ ساعت طول میکشد تا کوفته آماده شود.
- در صورتی که تمایل دارید، کوفته آب کمتری داشته باشد ۱۵ دقیقه آخر پخت، حرارت را کمی زیاد کنید تا آب اضافی آن خورد برود.
- این کوفته را با نان، پیاز، ماست و ترشی پیاز سرو کنید.
نکات مهم:
- در ترکیب سبزی کوفته مقدار تره، جعفری و گشنیز ۲ برابر شنبلیله، مرزه و ترخون است.
- در صورت استفاده از آلو در وسط کوفته، آلو را از یک ساعت قبل در آب خیس کنید تا نرم شود.
2. طرز تهیه کوفته برنجی اصفهانی
سس و مایه کوفته برنجی اصفهانی را از روی دستور کوفته برنجی ساده درست کنید با این تفاوت که:
- به مایه کوفته، ۳ پیمانه باقلای سبز پوست گرفته و خلال کرده استفاده کنید.
- به جای سبزی کوفته، از ۲ پیمانه شوید ساطوری استفاده کنید.
- در صورت تمایل میتوانید در سس کوفته، کمی زعفران آب کرده بریزید. رب گوجه فرنگی را از سس حذف کنید.
- مواد میانی کوفته را حذف کرده و در صورت تمایل چند عدد آلو در آب کوفته بریزید.
- برای اطمینان از اینکه مایه کوفته هنگام پختن وا نمیرود، میتوانید یک عدد تخم مرغ به مایه کوفته اضافه کرده و با سایر مواد ورز دهید.
کوفته، غذایی است که میتوان آن را به صورت آش، سوپ و خورشت صرف کرد. در واقع، کوفته را میتوان در چند دسته بندی متنوع آشپزی جای داد. کوفته سرد را میتوان به عنوان یک نوع اردور خوشمزه، روی میز اردور قرار داد. شما در این مقاله با طرز تهیه دو نوع کوفته برنجی ساده و کوفته برنجی اصفهانی آشنا شدید که تنها تفاوت آنها در تعدادی از مواد مورد استفاده است. دستور تهیه انواع کوفته به همین شکل است، شما بسته به سلیقه خود میتوانید مواد مورد استفاده در کوفتهی ساده را تغییر داده و انواع کوفته با طعمهای مختلف را تجربه کنید.